Αρχική σελίδα[Ελληνικά] » Η Σχολή » Εργαστήριο Βασικών Ιατροβιολογικών Επιστημών

Εργαστήριο Βασικών Ιατροβιολογικών Επιστημών

Διευθύντρια: Καθηγήτρια Κιτράκη Ευθυμία
Γραμματέας: Βλάσση Πούλια
Επικοινωνία: Τηλ.:  210-746-1321, E-mail: pvlassi[at]dent.uoa[dot]gr

Γενικά Στοιχεία

Το Εργαστήριο Βασικών Ιατροβιολογικών Επιστημών περιλαμβάνει γνωστικά αντικείμενα που ανήκουν στις Βασικές και Ιατροβιολογικές Επιστήμες και συγκεκριμένα αυτά της Ανατομίας, Βιολογίας και Ιστοπαθολογίας. Βασικός σκοπός του Εργαστηρίου είναι η εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών της Οδοντιατρικής στα αντικείμενα της Ανατομίας, Βιολογίας-Γενετικής και των μεταπτυχιακών φοιτητών στη Μοριακή Βιολογία και Παθολογική Ανατομική. Το Εργαστήριο είναι υπεύθυνο για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιολογίας Στόματος (2ετές), το οποίο οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Βιολογία Στόματος.

Μέλη ΔΕΠ

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Η εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών στην Βιολογία και στην Γενετική, περιλαμβάνει τη θεωρητική κατάρτισή τους (παραδόσεις), καθώς και την πρακτική άσκησή τους στην Ανατομική, τόσο σε προπλάσματα όσο και σε ανατομικό υλικό.

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

Το Εργαστήριο Βασικών Ιατροβιολογικών Επιστημών συμμετέχει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Οδοντιατρικής Σχολής, παρέχοντας θεωρητική εκπαίδευση στα γνωστικά αντικείμενα

  • Μοριακή Βιολογία (συντονιστής:  Καθ. Ε. Κιτράκη),
  • Βιολογία Στόματος (συντονιστής:  Καθ. Ε. Κιτράκη),

Επίσης το Εργαστήριο παρέχει εργαστηριακή εκπαίδευση σε βιολογικές τεχνικές στους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ειδίκευσης ‘Βιολογία Στόματος, μέσω των μαθημάτων «Ερευνητικά θέματα-Τεχνικές» (4 εξάμηνα, συντονιστής Καθ. Ε. Κιτράκη) και υποστηρίζει ερευνητικά διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές που άπτονται του αντικειμένου της Βιολογίας.

Έρευνα

Το ερευνητικό έργο στο γνωστικό αντικείμενο της Βιολογίας εστιάζεται τη μελέτη της βιολογίας των οδοντικών ιστών. Εξετάζονται οι δυνατότητες των κυττάρων του οδοντικού πολφού στην ιστική αναγέννηση. Σε συνεργασία με άλλα Εργαστήρια της Οδοντιατρικής Σχολής και στα πλαίσια στήριξης διπλωματικών εργασιών διερευνούνται επίσης θέματα της βιολογίας του οστού. Η εργαστηριακή έρευνα πραγματοποιείται στους χώρους του Εργαστηρίου Βασικών Ιατροβιολογικών Επιστημών ή σε συνεργαζόμενα εργαστήρια άλλων Τμημάτων.

περισσότερα »

Υποδομή

To ερευνητικό Eργαστήριο Βασικών Ιατροβιολογικών Επιστημών στεγάζεται στο ημι-ισόγειο του Παλαιού Κτιρίου. Διαθέτει το βασικό εξοπλισμό ενός βιοχημικού εργαστηρίου. Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται: ζυγοί, κλίβανοι, υδατόλουτρο, pH μετρο, ψυχόμενες φυγοκέντροι, καταψύκτης -800C , μικροτόμος παραφίνης, συσκευές οριζόντιας και κάθετης ηλεκτροφόρησης μικρών gels, μικροσυσκευή προσδιορισμού της συγκέντρωσης νουκλεϊκών οξέων και πρωτεϊνών, συσκευές ανάδευσης, κ.ά.

Εκθετήριο Ανατομίας

Tο Εκθετήριο Ανατομίας βρίσκεται στην Αίθουσα Μικροσκοπίων του 1ου ορόφου του Νέου Κτηρίου της Οδοντιατρικής Σχολής και περιλαμβάνει σε κατάλληλα διαμορφωμένες προθήκες εκπαιδευτικά ανατομικά προπλάσματα, σκελετικό υλικό, πρόπλασμα πλήρους ανθρώπινου σκελετού, ανατομικά παρασκευάσματα και τέλος σκίτσα ανατομικής.
Το εκθετήριο είναι προσφορά του Καθηγητή Ανατομικής, Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής κου Ευάγγελου Μανώλη.
Παρουσίαση εκθετηρίου Ανατομίας