Αρχική σελίδα[Ελληνικά] » Η Σχολή » Μονάδα Ιατροδικαστικής του Στόματος » Δραστηριότητες

Δραστηριότητες Μονάδος

Η συμβολή της Μονάδας Ιατροδικαστικής του Στόματος, της Κλινικής Διαγνωστικής και Ακτινολογίας, της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αεροπορικό Ατύχημα στο Γραμματικό Αττικής 14/8/05

Τα μέλη της ομάδας κατά την αντικειμενική εξέταση των θυμάτων της μαζικής καταστροφής από τη συντριβή του αεροσκάφους της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας Helios.

Στα πλαίσια λειτουργίας της Μονάδας της Ιατροδικαστικής του Στόματος, μετά το τραγικό συμβάν της συντριβής του αεροσκάφους των Κυπριακών αερογραμμών Helios, στις 14/8/05 στο Γραμματικό Αττικής, η Μονάδα Ιατροδικαστικής του Στόματος έλαβε έγγραφη εντολή από τον Διευθυντή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Φίλιππο Κουτσαύτη, να συμμετάσχει στην ταυτοποίηση των θυμάτων. Η συμμετοχή Ιατροδικαστή του Στόματος στην ταυτοποίηση αγνώστων πτωμάτων απαιτείται από τα διεθνή πρωτόκολλα, όπως το Πρωτόκολλο της Interpol (Identification Form), ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μαζική καταστραφή, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Μετά από την περισυλλογή των θυμάτων, έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων από τους συγγενείς. Μετά από προφορική συνεννόηση του Διευθυντή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Φίλιππου Κουτσαύτη με την Υπεύθυνη της Μονάδας της Ιατροδικαστικής του Στόματος Καίτη Νικοπούλου-Καραγιάννη, κρίθηκε ότι το Αμφιθέατρο της Οδοντιατρικής Σχολής και ο Προθάλαμος του Ισογείου ήταν κατάλληλα για να φιλοξενήσουν, το προσωπικό της Υπηρεσίας της Ασφάλειας της ΓΑΔΑ, το οποίο σύμφωνα με τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν, διεξήγαγε την ανάκριση των συγγενών που είχαν έρθει για την αναγνώριση των θυμάτων καθώς και τους συγγενείς. Ενημερώθηκε αμέσως ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής Καθηγητής Γιώργος Βουγιουκλάκης, τόσο από τον Διευθυντή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, όσο και από την Υπεύθυνη της Μονάδας της Ιατροδικαστικής του Στόματος, ο οποίος όχι μόνο ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό, αλλά φρόντισε προσωπικά ώστε να ανοίξει το Κτήριο και το Αμφιθέατρο της Οδοντιατρικής Σχολής, από το πρωί έως πολύ αργά το βράδυ την Δευτέρα 15 Αυγούστου προκειμένου να «φιλοξενηθούν» οι συγγενείς και το προσωπικό της Ασφάλειας που λάμβανε τις καταθέσεις.

Σύγκριση προθανάτιων και μεταθανάτιων οδοντιατρικών ιστορικών και ακτινογραφημάτων των θυμάτων του Helios και σύνταξη έγγραφης γνωμάτευσης για κάθε περίπτωση που καταλήγει ή όχι σε ταυτοποίηση από τα μέλη της Μονάδας.

Οι περισσότεροι από τους συγγενείς των θυμάτων δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους. ΄Ετσι μετά την κατάθεση που έδιναν στις ανακριτικές αρχές, ζητούσαν αν ήταν δυνατόν να γίνει αναγνώριση το συντομότερο δυνατόν, και έδιναν φωτογραφίες και πρόχειρες χειρόγραφες σημειώσεις από τους οδοντιάτρους των θυμάτων.

Μετά την έγγραφη εντολή από τον Διευθυντή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών για συμμετοχή της Μονάδας Ιατροδικαστικής του Στόματος, της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ταυτοποίηση των θυμάτων, έγινε συγκέντρωση των 6 μελών της Μονάδας. Η Μονάδα, εκτός από την υπεύθυνη Aναπληρώτρια Καθηγήτρια Κ. Νικοπούλου-Καραγιάννη, στελεχώνεται από 5 Μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους Διδάκτορες της Οδοντιατρικής Σχολής που δουλεύουν εθελοντικά. Συγκεκριμένα τους Α. Μητσέα, Λ. Μπέρκα, Σ. Γαβαλά, Λ. Πιπέρη και Δ. Ηλιόπουλο. Στην συγκέντρωση αυτή δόθηκαν οδηγίες και καθορίστηκε το πρωτόκολλο, με βάση το οποίο θα δούλευε η ομάδα, για την συλλογή των μεταθανάτιων και των προθανάτιων στοιχείων των θυμάτων αυτής της τραγικής μαζικής καταστροφής. Επιπλέον τόσο ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής Γ. Βουγιουκλάκης, όσο και ο Καθηγητής Κ.Τσιχλάκης βοήθησαν με κάθε τρόπο για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Από τις 17 Αυγούστου όταν τελείωσαν οι νεκροτομές των θυμάτων που είχαν αναγνωριστεί από τους συγγενείς τους, έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των υπολοίπων πτωμάτων. Από κάθε πτώμα που δεν είχε ταυτοποιηθεί και από κάθε συγγενή εξ’ αίματος πρώτου βαθμού λήφθηκε αίμα ή άλλο βιολογικό υλικό προκειμένου να γίνει ανάλυση του γενετικού υλικού DNA και να γίνει ταυτοποίηση. Ταυτόχρονα με τους ιατροδικαστές που διεξήγαγαν την νεκροτομή στον θάλαμο νεκροτομών στο Γουδί δούλευαν και τα μέλη της Μονάδας Ιατροδικαστικής του Στόματος. Ειδικότερα η Μονάδα Ιατροδικαστικής του Στόματος σε διάστημα 3 ημερών κλήθηκε να εξετάσει 63 πτώματα και αρκετά πτωματικά υπολλείματα. Για κάθε πτώμα έγινε αντικειμενική εξέταση του στοματογναθικού συστήματος ή στοιχείων του στοματογναθικού συστήματος των πτωμάτων και καταγραφή της μεταθανάτιας κατάστασης σε ειδικό έντυπο, ενώ ταυτόχρονα έγινε ακτινογραφική εξέταση όπου ήταν εφικτό και λήφθηκαν φωτογραφίες.

Οι Κυπριακές αρχές, αλλά και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών ζήτησαν από τους συγγενείς των θυμάτων, να στείλουν όσο περισσότερα στοιχεία από το οδοντιατρικό ιστορικό των αγνοουμένων, μπορούσαν να βρούν από τους οδοντιάτρους τους. Η αντίδραση των Κυπρίων αλλά και των Ελλήνων οδοντιάτρων ήταν άμεση. Έτσι παραλήφθηκαν από την Μονάδα στοιχεία από οδοντιατρικά αρχεία, που αφορούσαν σε 30 περίπου από τα θύματα.

Το είδος και η ποιότητα των πληροφοριών διέφεραν, για αυτό και ένα μέλος της Μονάδας είχε αναλάβει να αξιολογήσει την ποιότητα των στοιχείων και των πληροφοριών και να έρθει σε επικοινωνία με τους οδοντιάτρους που έστελναν τα στοιχεία, προκειμένου να συλλεγούν περισσότερες και πιο ακριβείς πληροφορίες. Πολλές φορές παρά τις προσπάθειες, τα στοιχεία ήταν ελλιπή, αλλά με την κατάλληλη αξιολόγηση μπορούσαν να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Παράλληλα με την αντικειμενική εξέταση των πτωμάτων αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της έγινε σύγκριση των μεταθανάτιων με τα προθανάτια στοιχεία που αφορούσαν στο στοματογναθικό σύστημα, προκειμένου να γίνει αποκλεισμός ή ταυτοποίηση των πτωμάτων που εξετάστηκαν. Παρά τις δυσκολίες η Μονάδα Ιατροδικαστικής του Στόματος κατάφερε να ταυτοποιήσει 11 άτομα, πριν γίνει ταυτοποίηση τους με την μέθοδο DNA, μεταξύ των οποίων και τον πιλότο του αεροσκάφους. ΄Οταν μέσα από την αξιοποίηση ελλιπών πολλές φορές οδοντιατρικών στοιχείων και μετά από ώρες δουλειάς, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες γινόταν ταυτοποίηση ενός πτώματος και το νούμερο στο σάκο αντικαθίστατο από ένα όνομα τα συναισθήματα ήταν ποικίλα.

΄Ολα τα μέλη της Μονάδας της Ιατροδικαστικής του Στόματος, δούλεψαν εθελοντικά, χωρίς ωράριο, διακόπτοντας την καλοκαιρινή τους άδεια, παραμερίζοντας επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και ξεπερνώντας πολλές αντιξοότητες, πρόσφεραν κάτι έστω και ασήμαντο, μπροστά σε αυτό που έκαναν άλλοι, όπως οι ιατροδικαστές με επικεφαλής τον Φίλιππο Κουτσαύτη και το Τμήμα DNA της Ελληνικής Αστυνομίας. Στις δύσκολες και πολλές ώρες, που τα μέλη της Μονάδας ήταν μέσα στην αίθουσα του νεκροτομείου, συμπεριφέρθηκαν με διακριτικότητα, ομαδικότητα και πνεύμα συνεργασίας, κάτι που έγινε αντιληπτό, με αποτέλεσμα να αναγνωριστεί η προσφορά τους και να αποσπάσουν τα καλύτερα σχόλια από όλους όσους εκείνες τις μέρες του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος βρέθηκαν στο Νεκροτομείο Αθηνών.