Αρχική σελίδα[Ελληνικά] » Νέα - Ειδήσεις

Νέα - Ειδήσεις

03.05.2022

Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, από τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2022

Σύμφωνα με την Δ1α/ΓΠ.οικ. 5540/30.4.2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα: "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2022, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β ́ 2131):

Για τα ΑΕΙ ισχύουν τα εξής:

1)  Χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
2)  Σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται με φυσική παρουσία εντός των Α.Ε.Ι. συμμετέχει διδακτικό προσωπικό που πληροί υποχρεωτικά μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
   α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID- 19, ή

   β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID- 19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19, ή
  γ) έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι (20) ημερών και μικρότερο των εκατόν ογδόντα (180) ημερών από την ημερομηνία διάγνωσής τους ως θετικού κρούσματος κατόπιν διεξαγωγής εργαστηριακού ελέγχου, ή

  δ) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Ο εργαστηριακός έλεγχος για κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται μία (1) φορά εβδομαδιαίως έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από την Τρίτη ή εντός σαράντα οχτώ (48) ωρών πριν τη φυσική παρουσία. Ειδικά για την πρώτη εβδομάδα του μηνός Μαΐου 2022 ο εργαστηριακός έλεγχος για τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται μία (1) φορά εβδομαδιαίως έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από την Τετάρτη ή εντός σαράντα οχτώ (48) ωρών πριν τη φυσική παρουσία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία προγραμμάτων σπουδών α’, β’ και γ’ κύκλου των Σχολών Επιστημών Υγείας (Ιατρική, Νοσηλευτική, Οδοντιατρική, Μαιευτική) που πραγματοποιείται εντός νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και πανεπιστημιακών νοσοκομείων, καθώς και σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που αφορά στη διεξαγωγή κλινικών ασκήσεων ή στην παροχή υπηρεσιών υγείας που πραγματοποιούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. είναι η λήψη της πρώτης ή της μοναδικής δόσης του εμβολίου για κορωνοϊό COVID-19 έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021 και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου.

3)  Οι υπόχρεοι που συμμετέχουν σε εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία, υποχρεούνται να φέρουν σε έντυπη μορφή το απαιτούμενο ανά περίπτωση πιστοποιητικό ή βεβαίωση που αποδεικνύει την πλήρωση στο πρόσωπό τους μιας εκ των προϋποθέσεων που ορίζονται στο άρθρο 3 της παρούσας, καθώς και σχετικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο).

4)  Οι ενήλικες ασθενείς (άνω των 18 ετών) που προσέρχονται στις κλινικές της Οδοντιατρικής Σχολής και είναι ανεμβολίαστοι και πρόκειται να υποβληθούν σε πράξεις που θα παράγουν αερόλυμα οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 είτε με τη μέθοδο PCR ή ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδο, ενώ οι ανήλικοι ασθενείς για πράξεις που θα προκαλέσουν αερόλυμα οφείλουν αν προσκομίσουν πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test). Το εδάφιο 5 ισχύει με βάσει την Δ1α/ΓΠ.οικ. 5540/30.4.2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα: "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

 

Από την Επιτροπή Λοιμώξεων