Αρχική σελίδα[Ελληνικά] » Νέα - Ειδήσεις

Νέα - Ειδήσεις

02.08.2018

Η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στις 100 καλύτερες του κόσμου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά!

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα να σας ενημερώσω ότι η Οδοντιατρική Σχολή μας βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μεταξύ των 100 καλύτερων του κόσμου, σύμφωνα με το διεθνές σύστημα αξιολόγησης Shanghai Ranking's Global Ranking of Academic Subjects 2018 (πεδίο Dentistry & Oral Sciences). Το σύστημα αυτό, που βασίζεται σε αυστηρώς αντικειμενικά κριτήρια, θεωρείται το πλέον απαιτητικό διεθνώς, με σαφείς παραμέτρους αξιολόγησης. 

Συγκεκριμένα, ο έγκριτος φορέας Academic Ranking of World Universities (ARWU), γνωστός ως λίστα της Σαγκάης,  ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την κατάταξη των Πανεπιστημίων για το 2018. Συνολικά αξιολογήθηκαν 4.000 ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αμιγώς ακαδημαϊκά και προσδιορίζονται βάσει 5 δεικτών που λαμβάνουν υπόψη 1) τον αριθμό των δημοσιεύσεων (Δείκτης PUB), 2) τον αριθμό των ετεροαναφορών (μέσης επίδρασης) για κάθε άρθρο (Δείκτης CNCI), 3) το ποσοστό των δημοσιευμένων άρθρων με διεθνή συνεργασία (Δείκτης IC), 4) τον αριθμό των δημοσιευμένων άρθρων σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά (Δείκτης TOP) και 5) τα σημαντικά βραβεία/διάκρισεις σε κάποιο ακαδημαϊκό θέμα (Δείκτης AWARD).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ καταλαμβάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη θέση 76-100 και ευρίσκεται κατά συνέπεια στις 100 καλύτερες σχολές παγκοσμίως. Μάλιστα, σε κάποιους επιμέρους δείκτες, παρουσιάζουμε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με τις περσινές μας επιδόσεις. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Σχολή μας εμφανίζει εντυπωσιακή επίδοση στον δείκτη IC(% άρθρων με διεθνή συνεργασία) με βαθμό 92/100. Η συγκεκριμένη επίδοση μάλιστα είναι υψηλότερη της βαθμολογίας των 13 πρώτων πανεπιστημίων του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού αντικειμένου (μεταξύ των οποίων το Harvard, το University of Washington, το Kings College London, κ.ά). 

Περισσότερες πληροφορίες για την κατάταξη και τα κριτήρια υπάρχουν στη διεύθυνση: http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/dentistry-oral-sciences.html

Αυτή η υψηλή διεθνής διάκριση είναι αντιπροσωπευτική της ποιότητας του έμψυχου δυναμικού της Σχολής και αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών όλων μαςκαι ιδίως των μελών ΔΕΠ (στο επιστημονικό έργο των οποίων βασίζεται κυρίως η αξιολόγηση). Είναι επίσης ιδιαίτερα ενδεικτική των ισχυρών θεμελίων στα οποία βασίζεται η Σχολή μας, καθώς επιτυγχάνεται σε χαλεπούς καιρούς και σε πείσμα όλων των πρόσφατων αντιξοοτήτων και των χρόνιων παθογενειών, όπως της μηδενικής κρατικής χρηματοδότησης (για 5οσυνεχές έτος) και των συνακόλουθων επιπτώσεων σε θέματα προσωπικού και υποδομών. 

Οφείλω και πάλι, εκ μέρους της Διοίκησης της Σχολής, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη αλλά και τον θαυμασμό μου στους καθηγητές και το προσωπικό της σχολής που, υπερβάλλοντας εαυτούς, κατορθώνουν να διατηρούν ένα τόσο υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας, συγκρίσιμο και σε πολλές περιπτώσεις ανώτερο από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία απολαμβάνουν κατά πολύ ανώτερων και σταθερών παροχών και υποδομών. 

Στο τέλος αυτής της δύσκολης Ακαδημαϊκής χρονιάς, θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για την αφοσίωση, την εργατικότητα και τις επιδόσεις σας και να σας ευχηθώ ολόψυχα καλό καλοκαίρι!

Καθηγητής Φοίβος Μαδιανός
Πρόεδρος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ