Αρχική σελίδα[Ελληνικά] » Προβολή Ανακοίνωσης

Προβολή Ανακοίνωσης

03.11.2022

Υπενθύμιση! Σχετικά με το μάθημα επιλογής "Διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Αξιοποίηση Έρευνας".

Από Γραμματεία Τμήματος

Δηλώσεις Συμμετοχής

Αγαπητοί φοιτητές, 

Από την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022 θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις του μαθήματος ελέυθερης επιλογής με τίτλο "Διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Αξιοποίηση Έρευνας".

Το μάθημα προσφέρεται και σε προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ (Ιατρική, Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Φαρμακευτική).

Διδάσκων: Γιάννης Δημητρακόπουλος, PhD

Technology Transfer Office Manager

Archimedes Center for Innovation and Entrepreneurship

Πρόγραμμα Διαλέξεων: Κάθε Τρίτη 17:00 – 20:00 (Έναρξη Τρίτη 1/11/2022)

Αίθουσα: Αμφιθέατρο Α. Παπαντωνίου (ΑΕΠ), Κεντρικό Κτήριο Τμήματος Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ. 

email: dimgiannhs[at]uoa[dot]gr

e-class: https://eclass.uoa.gr/courses/DENT599/

Δηλώστε Συμμετοχή στο ερωτηματολόγιο εντός του μαθήματος του η-τάξη:

https://eclass.uoa.gr/modules/questionnaire/?course=DENT599


Περίληψη Μαθήματος

Σε αυτό το μάθημα θα μελετήσουμε τις βασικές αρχές της Διανοητικής Ιδιοκτησίας και την αξιοποίηση της έρευνας μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας. Η Διανοητική Ιδιοκτησία περιλαμβάνει όλες τις μορφές δημιουργικότητας, όπως εφευρέσεις, λογισμικό, ανακαλύψεις, δημιουργικά ή καλλιτεχνικά έργα, τεχνογνωσία, διαδικασίες, μοναδικά υλικά, κα, και αφορά τα τα δικαιώματα του δημιουργού που αντιμετωπίζονται ως άϋλα περιουσιακά αγαθά και προστατεύουν το έργο. Τέτοιου τύπου δικαιώματα είναι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες), τα βιομηχανικά σχέδια, τα εμπορικά σήματα, τα εμπορικά μυστικά, τα πνευματικά δικαιώματα, κα. τα οποία θα μας απασχολησουν κατά τη διάρκεια του μαθήματος τόσο στο θέμα της προστασίας και κατοχύρωσής τους, όσο και στους διαφορετικούς τρόπους εμπορικής τους αξιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του μαθήματος οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ:

  • θα λάβουν βασικές γνώσεις για την Διανοητική Ιδιοκτησία και τα επιμέρους Δικαιώματα, όπως διπλώματα ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικό σχέδιο, εμπορικό σήμα, πνευματικά δικαιώματα, κ.λπ.
  • θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τί είναι εφεύρεση ή/και καινοτομία, με τί δικαιώματα προστατεύεται, ποιος τα κατέχει, και να διαμορφώσουν μία στρατηγική προστασίας της ΔΙ (IP Strategy) και κατ’ επέκταση τις υποθέσεις εργασίας που την συνοδεύουν
  • θα μπορούν να διαχειρίζονται ένα χαρτοφυλάκιο δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας
  • θα μάθουν για τον ρόλο των επαγγελματιών συμβούλων και εξεταστών στο  χώρο της διανοητικής ιδιοκτησίας, και ειδικότερα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας
  • θα μπορούν να αναζητούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικά σχέδια, και εμπορικά σήματα σε βάσεις δεδομένων που διαχειρίζονται επίσημοι οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Διανοητική Ιδιοκτησία (WIPO), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών, και ο Οργανισμός για τη Διανοητική Ιδιοκτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσεις (EUIPO)
  • Θα μάθουν για τις διαφορετικές μορφές της μεταφοράς τεχνολογίας και θα μπορούν να διαμορφώσουν μία στρατηγική εμπορικής αξιοποίησης για μία εφεύρεση ή καινοτομία. 

Στο πλαίσιο του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται να δουλέψουν και σε ομάδες με την μελέτη πραγματικών περιπτώσεων.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Ως βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό προτείνεται το παρακάτω σύγγραμμα:

Οδηγός Διανοητικής Ιδιοκτησίας για Μικρές Επιχειρήσεις, Ν. Σαιτάκη, ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ

https://imegsevee.gr/wp-content/uploads/2018/04/odigos_dianoitikis_idioktisias.pdf