Αρχική σελίδα[Ελληνικά] » Προβολή Διάκρισης

Προβολή Ειδήσεων

05.03.2020

Η Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στις 40 καλύτερες του κόσμου!

 Η κατάταξη  της Οδοντιατρικής Σχολής στην 40η θέση παγκοσμίως, σημειώνοντας άνοδο τεσσάρων θέσεων σε σχέση με την κατάταξη του 2019, με βάση την Κατάταξη Θεματικών Περιοχών και  Επιστημονικών Αντικειμένων της QS (Quacquarelli Symonds) αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία και αναγνώριση, τόσο για την Οδοντιατρική Σχολή όσο και γενικότερα για το ΕΚΠΑ αλλά και ευρύτερα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Η θέση αυτή είναι μάλιστα η υψηλότερη που έχει καταλάβει ποτέ Τμήμα του ΕΚΠΑ στις κατατάξεις QS μεταξύ όλων των επιμέρους εξειδικευμένων θεματικών αντικειμένων.   

 

Οι κατατάξεις της QS αποτελούν έναν από τους πλέον αξιόπιστους, αντικειμενικούς και ευρέως αποδεκτούς δείκτες ακαδημαϊκής αξίας ενός Τμήματος σε σύγκριση με άλλα Τμήματα του ιδίου αντικειμένου παγκοσμίως.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται αφορούν:

α) τη φήμη μεταξύ των εργοδοτών, όπως αυτή προσδιορίζεται από ειδικούς γνωμοδότες που περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό εργοδοτών από όλο τον κόσμο
β) την επιδραστικότητα του δημοσιευμένου έργου των καθηγητών του Τμήματος, βάσει του έγκυρου δείκτη h-index.
γ) την αναγνώριση του επιστημονικού έργου που παράγεται στο Τμήμα, βάσει του αριθμού των ετεροαναφορών της βάσης Scopus
δ) την ακαδημαϊκή φήμη, όπως αυτή προσδιορίζεται από ειδικούς γνωμοδότες που περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών, διαφόρων ειδικοτήτων, από όλον τον κόσμο.

Η Σχολή μας με άριστα το 100 έχει τις ακόλουθες επιδόσεις

  Overall
Score 
Employer
Reputation 
H-index
Citations 
Citations per
Paper 
Academic
Reputation 
Rank/Θέση 40 24 32* 45 38
Score 74 72 84.3 86.8 51.5
* Same position with UCLA and University of Geneva

 

Η επιτυχία αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την καθιέρωση της Σχολής μας τα τελευταία χρόνια στις υψηλότερες θέσεις στις λίστες Παγκόσμιας Κατάταξης των Πανεπιστημίων και να βελτιώσει έτι περαιτέρω την αναγνώριση του έργου που επιτελείται από τα μέλη ΔΕΠ, το προσωπικό και τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Δεν θα πρέπει να παραληφθεί ότι οι διακρίσεις αυτές επιτυγχάνονται σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας με περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση και συνεχιζόμενη υποστελέχωση. Παρά ταύτα, η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού και η έντονη εξωστρέφεια που το διακρίνει, μας επιτρέπει να διατηρούμε υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό, κλινικό και ερευνητικό έργο, το οποίο αντανακλάται στους επιμέρους δείκτες ποιότητας. 

Eκ μέρους της Διοίκησης της Σχολής, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και την απεριόριστη εκτίμησή μου προς τους καθηγητές, το προσωπικό και τους φοιτητές της Σχολής μας, οι οποίοι ξεπερνώντας καθημερινά εμπόδια και προκλήσεις, όχι μόνο κατορθώνουν να διατηρούν αλλά και να βελτιώνουν τη θέση μας στις παγκόσμιες κατατάξεις αξιολόγησης των Οδοντιατρικών Σχολών, αποδεικνύοντας ότι η επιστημονική τους επάρκεια, ο επαγγελματισμός και ο ζήλος τους καθιστούν τη Σχολή μας όχι μόνο εφάμιλλη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ανώτερη ακόμη και από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία διαθέτουν πολύ υψηλότερες χρηματοδοτήσεις και καλύτερες υποδομές.

Καθηγητής Φοίβος Μαδιανός
Πρόεδρος Οδοντιατρικής  Σχολής ΕΚΠΑ